Rijetko ćete danas sresti nekoga ko se neće požaliti na bol u vratu ili leđima, da im je teško doći do daha ili da su iscrpljeni na kraju dana a ne znaju zašto.

Kroz život idemo nesvjesni navika koje nam uzrokuju stres a suvremeni način života je prepun podražaja iz okoline koji tome doprinose, počevši od jednostavnog zvona telefona sve do protuprovalnog alarma. Tako brzo reagiramo na podražaje a oni stvaraju tenzije u našem sistemu um-tijelo. Pod uticajem stresa skupimo se i stisnemo, uđemo u stanje “borba ili bijeg”. To nam je dar evolucije koji je itekako koristan kad nam je život u opasnosti. Međutim, u savremenom načinu života rijetko se susrećemo sa životnim opasnostima. Stoga, većina tih reakcija nam je potpuno nepotrebna. Ovih navika se možemo osloboditi, samo je potrebno izabrati između onih koje su nam korisne i onih koje nam smetaju. Aleksandrov pristup nam pomaže da se riješimo tih navika. Da osjetimo vezu između uma i tijela.

Obraćate li pažnju na položaj svog tijela dok stojite? Pazite li kako sjedate na stolicu, koji vam je položaj za radnim stolom, na koji način ustajete? Ili možda previše pazite pa ste stalno ukočeni? Osim nepravilnog korištenja tijela, tu je i sila gravitacije koja nas stiska prema zemlji i zbija dolje a nismo naučili kako da koristimo tijelo u odnosu na gravitaciju.

Aleksandrova tehnika je edukativni proces koji nas uči kako promijeniti uobičajene navike “korištenja” tijela. Fokus je na razvijanju vještine jačanja svijesti između uma i tijela, odnosno da umom usmjerimo tijelo, njegov položaj i pokret. Glavni cilj ove tehnike pored toga da umanji bolove u vratu i leđima je da umanji napetost mišića tokom obavljanja svakodnevnih poslova kao što su sjedenje, stajanje i hodanje. Uči nas da smo u ravnoteži, jednako raspoređene težine kroz tijelo, slobodnih zglobova spremnih za nenaporan i graciozan pokret, uvijek opuštenog vrata i izdužene glave prema nebu.

Frederick Matthias Alexander

Australijski glumac F. M. Alexander (1869-1955) patio je od promuklosti svaki put kad bi nastupao. Doktori mu nisu bili od pomoći pa je počeo posmatrati svoje ponašanje ne bi li otkrio uzrok svojih tegoba.

Otkrio je da su prevelike tenzije u vratu i tijelu bile uzrok njegovih problema. Došao je do zaključka da napetost koja počinje u glavi i vratu dovodi do mišićnih naprezanja u cijelom telu. Stoga je istraživao kako da se kreće i govori s manje napora. Zdravlje mu se u potpunosti poboljšalo a on je započeo prenositi svoje zaključke drugima. To se proširilo u sistem učenja koji se danas naziva Aleksandrova tehnika. Tehnika se podučava jer klijent je taj koji treba primjeniti naučeno u aktivnostima svakodnevnog života. Cilj obuke je da nastavnik pomogne učeniku prepoznati te prevazići rekativna i naučena ograničenja u pokretu i razmišljanju.

Učenje obuhvaća kako na ugodan način stajati uspravno, stopala uzemljenja a težina tijela ravnomjerno raspoređena. Zatim, kako povećati proprioceptivnu svijest i kako prepoznati upozoravajuće znakove napetosti. Neki od najvažnijih lekcija su da je vrat uvijek opušten i mekan. Disanje je pravilno a pokret svjestan. Glava je izdužena kao da je nebo koncem vuče prema sebi. Tijelo opušteno i slobodno za nenaporan pokret.

Koristi Aleksandrove tehnike

Aleksandrova tehnika nije tehnika pravilnog držanja tijela. Ona je upravo suprotno. Uči nas kako da ne držimo tijelo u položaju i da budemo bez napora u stavu ili pokretu. Ona je za svakoga i za svugdje, bez dobnih ili kondicionih ograničenja, gdje god se nalazite. Brža je, efikasnija i obuhvatnija od tradicionalne fizioterapije. Primjenjiva je na bilo koji način života, bilo da sjedite cijeli dan za kompjuterom ili volanom, bavite se plesom ili biciklizmom, muzikom ili glumom. Uči vas kako da budete efikasniji s tijelom koju god aktivnost da obavljate.

Koristi ovog proces učenja mogu biti lakše, slobodnije i udobnije kretanje, oslobađanje od hronične boli i prevelike mišićne napetosti, poboljšanje držanja i poravnanje, povećanje samosvjesnosti i pozornosti u svakodnevnom životu, uravnotežena upotreba mišića, zdravije i lakše disanje, povećanje energije i snage, poboljšana ravnoteža, osjećaj dobrobiti i mirnoće, te najvažnije, razvoj vještina koje se mogu iskoristiti za mijenjane navika koje ometaju optimalno funkcioniranje, uključujući i one navike koje uzrokuju pretjeran stres i napor. Temeljno poboljšanje pouzdanosti svijesti i uvažavanja osjetila pruža potporu iscjeljivanju nastalih povreda i smanjenje rizika nastanka budućih povreda i problema hronične boli. Ovo poboljšanje u svijesti i osjetilnom uvažavanju može imati pozitivne i značajne učinke na širok spektar ponašanja i vještina, uključujući i sposobnost učenja.

Istražite video zapise sa direktim uputama za vježbu kod kuće, poput:

(Slike preuzete sa interneta. Izvori za tekst: lifepressmagazin, judithstern, alexandertechnique, alexandercenter, wikipedia, lelandvall)