Antioksidans limunada

Antioksidans limunada

Iako je neophodna za život, oksidacija može biti nepovoljna jer nastaju slobodni radikali koji mogu oštetiti ili uništiti ćelije organizma. Antioksidansi zaustavljaju ove lančane reakcije tako što uništavaju slobodne radikale ili sami bivaju oksidirani umjesto ćelija našeg organizma. To ih čini korisnima za usporavanje procesa starenja i u borbi protiv bolesti, od srčanih i neurodegenerativnih oboljenja do raznih vrsta tumora.

Goji je grm sa crvenim bobicama koji raste na Himalajama. Svježe ih je teško naći na našem tržištu jer se brzo kvare, ali su nam lako dostupne osušene. Bogate su raznim mineralima i vitaminima, obiluju aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Imaju više vitamina C od naranče i više proteina nego cjelovito zrno pšenice. To sve im omogućuje široko djelovanje na zdravlje: jačaju imunitet, usporavaju starenje, daju snagu i energiju, poboljšavaju cirkulaciju…

Goji bobice se smatraju najvećim prirodnim izvorom antioksidansa. U samom su vrhu liste najmoćnijih biljaka u svijetu, zajedno s bobicama divlje borovnice i sibirske aronije. Zato izblendajte u jednom jednostavnom koraku, i uživajte!

 • Vrijeme3 min
 • TežinaLagano
 • Serviranje1

  Sastojci

  • ½ litre vode
  • ½ ili 1 limun
  • 3 kašike goji bobica
  • 1 kašika meda

  Koraci

  1

  Sastojke navedenim redoslijedom ubacite u blender i blendajte jednu minutu na najvećoj brzini. Ako su vam ostali komadići goji bobica i smetaju vam, limunadu možete procijediti kroz sito prije serviranja.

  Goji bobice se smatraju najvećim prirodnim izvorom antioksidansa. Ova mješavina je odlična za svaki dan jer alkalizira, potiče imunitet, osvježava i energizira. Med možete zamijeniti hurmama za vegansku verziju. A kad poželite promjenu ili zatrebate dodatni poticaj, originalnom receptu priključite komadić đumbira ili malo kajenskog papra. Za vrući napitak izblendajte s vrelom vodom, a za osvježenje u toplim danima servirajte s ledom.

  Podijeli