Bademi su korisna i zdrava namirnica bogata vlaknima i bjelančevinama. Izvor su zdravih masti, minerala te vitamina.

Pomažu u prevenciji srčanog udara i smanjuju nivo šećera u krvi. Štite od slobodnih radikala jer su bogati antioksidansima, u 100 g badema ima čak 131% dnevnih potreba vitamina E. Bademi su bogati manganom, bakrom, magnezijom koji pomaže kostima i održavanju krvnog tlaka, fosforom koji pridonosi zdravlju zuba i kostiju te vitaminom B2 koji je važan za rast i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Bademi alkaliziraju organizam i pomažu mršavljenju. Preporučena dnevna količina je do jedne šake badema, a njih 100 g sadrži 570 kalorija. Ukoliko konzumirate sirove i namakane bademe, njih 10 sadrži samo 70 kalorija i to 73% zdravih masti, 11% ugljikohidrata te 16% proteina.

Namakanje badema

Bademi se ne namaču u vodi samo za pripremu bademovog mlijeka. Preporuka je da se uvijek konzumiraju na taj način. To ih čini mekšim i slađim. Očigledna korist je za osobe sa slabim zubima jer ih je takve lakše žvakati.

Smeđe kore badema sadrže taninsku kiselinu koja je zaštitnik bademovih hranjivih tvari i enzima. Kada potopite bademe, koža im se lako skida što znači da se lakše oslobađaju hranjive tvari u plodovima. Dakle, namakanje nije pitanje okusa nego hranjivosti. Oslobađanje enzima ima blagotvoran učinak na probavu, a zdrave masnoće pružaju osjećaj sitosti te pomažu mršavljenju.

Jeste li znali da ptičice svoje sjemenke prvo oblože slinom pa ih vrate u zemlju da malo odstoje prije konzumiranja?

Kad jedete suhe bademe onda je proces namakanja prvi zadatak u organizmu, a mogli biste i oštetiti zube. Dovoljno ih je namakati 8 sati ali mogu ostati u vodi i 24 sata. Poslije namakanja ih saperite i ocijedite, kora više nije trvda i gorka te ukoliko želite lako ćete ih oguliti. Spremite bademe u posudicu ako ne možete pojesti sve odjednom. Ako se čuvaju u frižideru trebali bi trajati do 7 dana.

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko je najzastupljenije biljno mlijeko i najveća rastuća industrija mlijeka u svijetu poslije kravljeg. U njegovim blagodatima uživaju i ljudi koji nemaju ograničenja u ishrani ili ne izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla. A potrebno je izdvojiti samo 5 minuta vremena da biste imali svoje vlastito svježe i sirovo bademovo mlijeko bez konzervansa, šećera ili nepoznatih dodataka. A kako, pogledajte na linku ovdje.