Chia sjemenke su jedna od najzdravijih namirnica na planeti. Plod su biljke iz porodice mente, a potiču iz Južne Amerike. Sjemenke su jako male, ovalnog oblika, od bijele preko smeđe do tamno sive boje.

Chia je superhrana jer je veoma bogata omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima, vlaknima, kalcijumom, željezom i proteinima.

U superhranu se ubrajaju namirnice koje su iznimne hranjive vrijednosti, odnosno imaju visok sadržaj fitonutrijenata koji pomažu u očuvanju zdravlja, u prevenciji i liječenju bolesti. Superhrana nije magičnih supermoći i ne pomaže istog trenutka, nego se ističe svojim dobrobitima.

Chia se ističe jer sadrži više vitamina i minerala nego neke poznate hranjive tvari: više kalija nego banana, kalcija nego što ima (kravlje) mlijeko, više željeza nego špinat, više omege-3 od lososa, a sadrži i fosfor, cink, magnezij, vitamine B skupine.

Omega 3 jača zdravlje mozga i kostiju. Chia sjemenke odličan su izvor bjelančevina za vegane. Vlakna pomažu probavu, čiste crijeva i poboljšavaju apsorpciju hrane. Stoga također mogu pomoći u mršavljenju.

Kalcij pomaže zdravlju zubi i kostiju, čuva nas od osteoporoze. Ne sadrže holesterol. Dokazano je da pomažu povećati ‘dobri holesterol’, a sniziti ‘loši holesterol’ i trigliceride.

U poređenju s lanenim sjemenkama koje je potrebno konzumirati u kratkom roku poslije mljevenja, chia sjemenke u svakom obliku imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost i mogu se čuvati dugo vremena bez gubitka te vrijednosti.

Chia sjemenke su cjelovita namirnica, uzgoj je uobičajeno organski, bez genetskih modifikacija, i prirodno su bez glutena.

Količina od 100 grama suhih sjemenki sadrži 490 kalorija.

Chia sjemenke su blagog i neutralnog okusa. Ne preporučuje se progutati ih suhe i zaliti čašom vode. Konzumiraju se na način da se potope u vodu 15-20 minuta. Mogu se na isto tako dodavati u druge tečnosti: mlijeko, jogurt ili sok, u pripremi muslija ili pudinga za gustoću.

Chia natopljena u vodi može narasti 12 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu, pusti sluz i tečnost postane kao želatina. Stoga je popularna u veganskim receptima kao zamjena za jaja. U tom slučaju umjesto jednog jajeta se koristi omjer 1:3, odnosno jedna kašika chia sjemenki i 3 kašike vode, da odstoji 15 minuta prije nego se umijesi u recept. Dok se ne stisne u gel ne treba miješati s ostalim sastojcima.

Ta želatinasta ovojnica može spriječiti naglo povećanje šećera u krvi. Chia puding je odlična zamjena za zobenu kašu ujutro: u čaši biljnog mlijeka potopite ¼ čaše sjemenki, dobro izmiješajajte i ostavite da stoji 20-tak minuta prije jela. Dodajte svježe ili zamrznuto voće. U staklenci ovo lako može biti vaš ručak za  ponijeti, zato isprobajte recept za voćni ili čokoladni chia puding.

Chia sjemenke se mogu staviti i direktno u blender prilikom izrade smoothija, bez prethodnog namakanja.

Od chia sjemenki se pravi ulje, brašno i prah. Ulje je dobar izvor omege 3 koja je na glasu da pomaže u smanjenju upala te rizika srčanih oboljenja, artritisa i raka, te u liječenju raznih kožnih oboljenja. Ulje se dobiva mljevenjem sjemenki, prilikom čega se suhi dio izdvaja za upotrebu kao brašno. Najčešće se koristiti u bezglutenskim receptima. Prah se dobiva od proklijalih sjemenki i vjeruje se da kao takav omogućuje lakšu apsorpciju nutrijenata.