Sirovi kakao puter je nebeska hrana sa božanskim mirisom i okusom. Dobiva se iz sjemenki kakaa hladnim prešanjem. Sadrži 60% zasićenih masnih kiselina, 30-40% monozasićenih i 5-10% polinezasićenih masnih kiselina. Ima specifičan lijepi miris kakaa. Počinje se topiti na sobnoj temperaturi i dodirom. Izuzetne je hranjive vrijednosti i podiže energiju, bogat je antioksidansima. Ne preporučuje se više od 30 grama dnevno.

Možete ga upotrijebiti za izradu čokolade ili raznih drugih slastica poput karamele jer im daje topao okus i punoću.

Dobar je za njegu suhe i ispucale kože, jednostavno uzmite komadić i direktno utrljajte u kožu. Pogodan je za prije ili poslije sunčanja, potiče tamnjenje kože. Njeguje kožu u trudnoći i kožu sklonu strijama. Koristi se i kao bazno ulje za aromaterapijsku masažu.

Energetska vrijednost 100 grama kakao putera je 884 Kcal.

Osim masnoća sadrži vitamin K (31%) i vitamin E (9%). Vitamin K pomaže u prevenciji zgrušavanja krvi i srčanih oboljenja. Nezaobilazan je za snažne kosti i spaja se s vitaminom D te je vrlo vjerovatno ako imate manjak jednog da imate i manjak drugog. Zato karamelu pod ruke i van na zdravo jutarnje sunčanje. Vitamin E je antioksidans, a oni imaju mnoge koristi za organizam, te također pomaže u sagorijevanju masnoća.

Kakao maslac se pakuje u čvrstom obliku, u bloku ili pločicama. Za primjenu u receptu potrebno ga je prvo istopiti, prilikom čega je važno voditi računa o temperaturi jer se sirove namirnice ne smiju zagrijavati na više od 40-45 stepeni. Primjenjuje se metoda parenja, tako što u čistu i suhu posudu stavimo kakao puter na vrh druge posude u kojoj se zagrijava voda na laganoj vatri. Zagrijana voda u donjoj posudi parenjem grije gornju posudus maslacem. Maslac se brže topi, stoga i manje zagrijava ako ga prvo izrendamo.