Kesteni

Kesteni

Prilikom kupovine izaberite velike i sjajne plodove bez rupica na ljusci. Težina treba odgovarati veličini i da ne zvuče šuplje. Možete ih čuvati desetak dana na hladnom mjestu. Preberite i odbacite one s rupicama, to je znak da ima ličinki i uništit će ostale. Najpopularnija vrsta su oplemenjeni krupni maruni . Divlji kesten je ljekovit ali nije jestiv jer je izuzetno gorkog okusa.

Pečeni kesteni su visoke energetske vrijednosti, 100 grama ima 245 kcal. To ih čini izvrsnom užinom za sportaše, osobe izložene fizičkim naporima i djecu. Imaju malo bjelančevina, masti, vitamina i vlakana. Najviše se sastoje od ugljikohidrata.

Kestene je potrebno zarezati prije pečenja da ne bi zbog visoke temperature u rerni eksplodirali. Najbolje će poslužiti mali nož za guljenje zbog zaobljenog vrha. Oblik kestena je takav da je ravniji s jedne stane, nazovimo tu stranu leđa, a s druge je zaobljen kao trbuh. Budite jako precizni s vremenom u uputama.

  Sastojci

  • kesteni

  Koraci

  1

  Upalite rernu da se grije na 220 stepeni, a u većem loncu pripremite vodu da prokuha.

  2

  Svaki kesten pojedinačno prerežite po trbuščiću tako da ga polegnete na ravni dio i čvrsto čuvate da biste zabili vrh noža na kraju zaobljenog dijela i zarezali znak X preko trbuščića. Ili prerežite cijelom duljinom u jednom smjeru preko ispupčenog dijela. Što je zarez duži bit će vam lakše oguliti pečene kestene, ali pazite da ne idete previše duboko, samo toliko da prerežete ljusku. Kesteni su jako tvrdi pa je postupak dugotrajan. Zato budite pažljivi da ne bi nož skrenuo i porezao vas po prstu.

  3

  Ubacite ih u lonac s ključalom vodom na tačno 2 minute.

  4

  Procijedite vodu i prebacite kestene u pleh za pečenje.

  5

  Smjestite pleh u rernu na srednju policu i pecite 20 minuta na 220 stepeni.

  6

  Kada izvadite pleh iz rerne ostavite kestene još pola sata da se ohlade, tako da čistom kuhinjskom krpom pleh prekrijete ili kestene umotate.

  7

  Ogulite kestene skidajući ljusku počevši od otvorenog dijela.

  Podijeli