Domaća čokolada

Domaća čokolada

Napravite sami svoju čokoladu! Lako i jednostavno pripremite omiljenu kakao slasticu bez čudnih naziva na spisku sastojaka, jer su vam zapravo potrebna samo tri…

 • TežinaSrednje

  Sastojci

  • 200 g kakao putera
  • 100 g kakaa u prahu
  • 80 g kokosovog šećera u prahu, neki drugi šećer u prahu ili 80 ml javorovog sirupa
  • i tajni sastojak velikih majstora: prstohvat morske ili sitne himalajske soli da istakne okus kakaa.

  Koraci

  1

  Prvo rastopite puter na pari: smjestite kakao puter u čistu i suhu zdjelu koju ćete lagano zagrijavati na štednjaku nad loncem sa vodom. Pazite da kakao puter ne dođe u kontakt sa vodom i da se lagano rastapa, da temperatura nije previsoka i da što izrendate puter ili izrežete u što sitnije ako ga već niste kupili u komadićima.

  Ukoliko želite obogatiti svoju slasticu pripremite dodatke za poslije: suhe šljive, kokos, pahuljice riže ili kvinoje, granolu, lješnjake ili bademe… Možete okus obogatiti i vanilijom, cimetom, đumbirom, muškatnim orahom ili nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru. Nema granica, izrazite svoju kreativnost i ukus, pomiješajte slatko i slano, ljuto i citrusno.

  2

  Kada je puter u tečnom stanju možete zdjelu maknuti s pare i nastaviti proces na pultu. Obrišite dno zdjele i u svakom trenutku pazite da nijedna kap vode ne dođe u kontakt sa smjesom. Dodajte kakao u prahu (kroz sito ako baš volite biti detaljni), pa kokosov šećer i prstohvat soli, i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Uvijek možete staviti manje ili više kakaa u prahu ili šećera, kušajte i odredite količinu sastojaka po ukusu.

  3

  Sada ste spremni da smjesu prelijete u kalupe. Ako nemate silikonske kalupe za čokoladu koristite postojeće tanjire ili kalupe za pečenje, ali prvo položite papir za pečenje. Izlijte smjesu u tankom sloju (tako ćete imati više pločica čokolade, a i debela čokolada vam neće biti jednako ukusna). Ukoliko ste pripremili neke dodatke, sada ih ubacite da bi ostali čvrsto na čokoladi kada se ohladi. Jednostavno ih umiješajte ili samo pospite po vrhu.

  4

  Kada se čokolada malo ohladi na pultu smjestite ju u frižider da se dodatno stvrdne. Za pola sata do nekoliko sati bit će dovoljno tvrdo, to ovisi od debljine vaše čokolade. Počinje se topiti na sobnoj temperaturi i prilikom dodira, pa je uvijek čuvajte u frižideru i vadite netom prije jela. Da se ovo ne bi dešavalo čokoladu je potrebno temperirati. Temperiranjem se dobije čvršća čokolada koja se ne topi na sobnoj temperaturi (18-22C) i ima ljepši sjaj, jer se ovim postupkom preraspoređuju kristali u kakao puteru. Zahtjeva malo više posla i korištenje termometra za hranu, a pravila su ovakva:

  • Istopite kakao na toploj kupki do temperature 42 C, dobro izmiješajte sa kakaom u prahu i kokosovim šećerom (možete i u blenderu izmiješati smjesu detaljnije, ali samo kao dodatak nakon topljenja i osnovnog ručnog miješanja).
  • Izaberite veliku i duboku zdjelu pa šireći i miješajući smjesu što šire po zdjeli spustite temperaturu na 31,5 C.
  • Dodajte usitnjenje dodatke po izboru: suhi dud, goji bobice, orahe ili drugo pa izmiješajte.
  • Prebacite smjesu u suh kalup (prethodno provjerite da je čist, izglancajte krpom koja ne ostavlja dlačice) vodeći računa da ravnomjerno rasporedite dodatke koji možda padnu na dno zdjele.
  • Rashladite u frižideru 20-tak minuta.

  I uživajte!

  5

  Čokoladu možete napraviti i sa kokosovim uljem umjesto sa kakao puterom, ali takva će se uvijek topiti na sobnoj temperaturi i ne može se temperirati. Kokosovo ulje koristite samo kao alternativu ako ne možete nabaviti puter, i takvu čokoladu uvijek čuvajte u frižideru ili na hladnom.

  Podijeli