Cold brew coffee

Cold brew coffee

Cold brew je način pripremanja kafe bez zagrijavanja. To nije isto što i ledena kafa koja se priprema zagrijavanjem i servira s ledom. Kafa i voda se ni u jednom trenutku ne zagrijavaju nego se zrna kafa namaču u vodi sobne temperature duže vremena. Ovim načinom pripreme se smanjuje kiselost i gorčina kafe, a dobija se slatkasti okus i puni osjet arome. Zato za cold brew uvijek birajte samo najkvalitetnija zrna.

Cold brew je istovremeno blag i intenzivan. Nemojte da vas zavara na prvu, sadrži kofein iako kafa nije skuhana. Aroma zavisi od vrste kafe, a intenzitet od omjera kafe i vode. Omjer trebate prilagoditi svom ukusu, a za početak isprobajte osnovni recept.

 • TežinaSrednje

  Sastojci

  • 100 g arabica kafe u zrnu
  • 1 l vode

  Koraci

  1

  Zrna sameljite krupnije, samo da ne budu sitna kao za espresso ili bosansku kafu. To nije uslov, ali skraćuje vrijeme mljevenja na početku te olakšava cijeđenje na kraju. U slučaju da nemate izbora i imate već mljevenu kafu, ne dajte se obeshrabiti i svakako nastavite s postupkom.

  Namakanje

  2

  Prebacite mljevenu kafu u veću zdjelu i prelijte litrom vode. Promiješajte tako da svako zrno natopite vodom. Ostavite negdje sa strane da stoji na sobnoj temperaturi 24 sata. Ili najmanje 20 sati.

  3

  Po želji aromatizirajte svoj cold brew: dodajte mahunu vanilije, malo cimeta ili kardamoma da se namače zajedno za kafom.

  Cijeđenje

  4

  Sutradan pripremite namakanu kafu, novu veliku posudu, sito i gazu. Na praznu posudu smjestite sito a u njemu raširite gazu. Potom prelijte kafu i pustite da se cijedi. Na kraju možete zrna obuhvatiti gazom i istisnuti još nekoliko kapi crnog napitka. Potom zrna kafe bacite ili odnesite u kompost ako imate baštu.

  Ovaj korak možete sebi olakšati nabavkom vrećice za cijeđenje mlijeka od orašida. A krupnije samljevena zrna kafe će ubrzati proces cijeđenja.

  Serviranje

  5

  Svoj cold brew servirajte po ukusu: na sobnoj temperaturi, iz frižidera, sa ledom ili sa biljnim mlijekom. Smijete ga kratko ugrijati ili dodati vruću vodu. Ali za prvo kušanje vam preporučujemo da probate malo cold brewa bez ičega, da osjetite po čemu se razlikuje ova alternativna priprema i da lakše odredite što biste na koncu dodali u svoj napitak.

  Skladištenje

  6

  Ostatak svog crnog napitka čuvajte u frižideru, u staklenki sa hermetičkim poklopcem. Tako će duže trajati, barem 3 sedmice.

  Preporuka: koncentrat

  7

  Kada probate cold brew sigurno ćete ga zavoljeti. Preporučujemo vam da napravite veću količinu odjednom, i jaču, tj. s većim udjelom kafe u vodi. U tom slučaju možete i vrijeme namakanja skratiti za nekoliko sati ili kušajte tokom namakanja da sami odredite intenzitet koji vam se sviđa. Cold brew može poprilično dugo stajati u frižideru. A ako vam bude jak, vi svoj koncentrat uvijek možete razblažiti hladnom ili vrućom vodom, ili dodavanjem mlijeka.

  Podijeli