Kokosov puter

Kokosov puter

Od sušenog kokosa možete napraviti kremasti puter bez ikakvih dodataka, neslan i nezaslađen. A pošto je neutralan koristit će vam i u slanim i u slatkim jelima. Kokosov puter nije isto kao kokosovo ulje koje je dobiveno cijeđenjem kokosovog mesa. Puter sadrži vlakna kokosovog mesa, samo što su dehidrirana. Zato što ima vlakna puno je zdraviji izbor od ulja. A nije ga uopće teško napraviti, samo može da potraje. Koristite multipraktik, ne blender. Namažite ga na krišku tosta, stavite na palačinke ili kao glazuru na košarice, u zobenu kašu, smoothie ili sladoled. Odličan je za pripremu sirovih slastica jer se stvrdne u frižideru.

Ulja zaista trebamo izbjegavati, pa i kokosovo, zbog kontrole težine ali i kardiovaskularnog zdravlja. A zbog vlakana puteri su zdraviji za naše tijelo jer vlakna nose vitamine i minerale. U kokosovom mesu ima mangana koji će pomoći tijelu da iskoristi željezo i vitamin E, a sadrži dosta kalija i bakara. Iako nešto zdraviji puteri su svejedno masnoće i ne treba pretjerivati sa konzumacijom.

 • Vrijeme20 min
 • TežinaLagano

  Sastojci

  • 400-500 g sušenog kokosa

  Koraci

  1

  Stavite sušeni kokos u multipraktik sa S oštricom i neka radi dok ne dobijete kremastu smjesu. Ako je potrebno možete svakih nekoliko minuta zaustaviti rad mašine da biste skinuli kokosove mrvice sa zidova posude i vratili na oštricu. Ili da odmorite aparat ako se previše zagrijao.

  2

  Postupak može potrajati 10-20 minuta, ali budite strpljivi. Kada je smjesa svilenkasta i kremasta prebacite je u staklenku. Ako je puter topao, sačekajte sa zavrtanjem poklopca. Teglu čuvajte na polici, jer u frižideru se stvrdne. Ali ga uvijek možete lako omekšati tako da teglu smjestite u toplu kupku.

  Podijeli