Kurkumina maska i piling za kožu

Kurkumina maska i piling za kožu

Maska će omekšati i zagladiti kožu, i primjetno je očistiti nakon samo jednog nanošenja.

Kurkuma se od davnina koristi u Indiji kao lijek za sve i nezaobilazan je dodatak tretmanima za uljepšavanje. Povećava elastičnost kože i smanjuje pigmentaciju te za rezultat daje izjednačan i pomlađen ten. Pomoći će uravnotežiti masnu kožu, a dugoročnom upotrebom može usporiti rast neželjenih dlačica na licu. Koristi se i za ublažavanje strija. Zbog antibakterijskog i antiseptičkog djelovanja pomaže zarastanje ranica i manjih opekotina.

Med djeluje antibakterijski tako da je u suradnji s kurkumom izvrstan za prevenciju i liječenje akni. Obiluje antioksidansima stoga je odličan za pomlađivanje kože. Pomoći će nahraniti i zagladiti kožu.

Za jedno nanošenje na lice dovoljno je:

  Sastojci

  • ½ kašikice kurkume u prahu
  • ½ kašikica meda
  • ½ kašikice limunovog soka

  Koraci

  1

  Pomiješajte kurkumu i med u jednakom omjeru. Smjesi postepeno dodajte svježe ocijeđen sok limuna, potrebno je manje od ½ kašikice da smjesa ne bi bila previše rijetka.

  2

  Nanesite na cijelo lice, uključujući područje ispod očiju. Kurkuma se koristi i za ublažavanje tamnih krugova, odnosno ujednačavanje tena. Zadržite masku na licu barem 40 minuta pa isperite vodom. Prije ispiranja kratko izmasirajte da biste ujedno obavili piling kože. Na kraju, kad posušite lice, na blaznicu stavite svoju uobičajenu kremu pa utrljajte i uklonit ćete preostalu boju kurkume.

  3

  Toplu limunadu možete osvježiti drugim supernamirnicama, poput prstohvata ljute paprike što će dodatno pobuditi metabolizam i pojačati cirkulaciju. Ili s kurkumom, sa đumbirom koji će olakšati stomačne tegobe, ili ceylonskim cimetom koji će pomoći u regulaciji šećera.

  Za mlaku limunadu s kurkumom u jednu šolju tople vode umiješajte ¼ kašikice kurkume u prahu i malo soka limuna. Napitku po želji dodajte prstohvat cimeta, kap meda, kašikicu kokosova ulja. Ako se kurkuma slegne na dno, miješajte vodu dok pijete.

  4

  Za pojačan efekat u borbi protiv akni, tretman uradite dva puta dnevno – ujutro i navečer, ostavljajući masku na licu najmanje 30 minuta. Ili samo navečer stavite masku s octom.

  Ako nemate vremena, petominutnom kontinuiranom masažom nježno nanesite smjesu da biste uradite piling, pa isperite. Povećajte količine proporcionalno ako želite koristi piling za cijelo tijelo.

  Podijeli