Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka

Cold brew je način pripremanja kafe bez zagrijavanja. To nije isto što i ledena kafa koja se priprema zagrijavanjem i servira s ledom. Kafa i voda se ni u jednom trenutku ne zagrijavaju nego se zrna kafa namaču u vaBiljna mlijeka su raznovrsna. Bilo koji napitak za zamjenu kravljeg mlijeka sa polica u trgovinama možete jednostavno napraviti kući. I to bez pasterizacije i šećera! Možete ih praviti od orašida – badema, lješnjaka, oraha, makadamije, ili od sjemenki poput konoplje i suncokreta, čak i od žitarica – riže, soje ili zobenih pahuljica. Izaberete što vam ne stvara napor u pripremi, što je lako dostupno i, najvažnije, okus koji vam se sviđa. Dodajte vaniliju ili drugi aromatični začin te zdravi zaslađivač po želji.

Mlijeko od lješnjaka ima divnu aromu, ali se odlično slaže i sa malo kardamoma, cimeta ili koricom naranče. Stavite kašiku-dvije kakaa ili rogača u prahu za čokoladno lješnjak mlijeko. Postupak je jednostavan i identičan pripremi mlijeka od badema.odi sobne temperature duže vremena. Ovim načinom pripreme se smanjuje kiselost i gorčina kafe, a dobija se slatkasti okus i puni osjet arome. Zato za cold brew uvijek birajte samo najkvalitetnija zrna.

Cold brew je istovremeno blag i intenzivan. Nemojte da vas zavara na prvu, sadrži kofein iako kafa nije skuhana. Aroma zavisi od vrste kafe, a intenzitet od omjera kafe i vode. Omjer trebate prilagoditi svom ukusu, a za početak isprobajte osnovni recept.

 • Vrijeme8 hr 10 min
 • TežinaSrednje

  Sastojci

  Za namakanje

  • voda
  • 100-150 g lješnjaka

  Za blendanje

  • 1 litra vode
  • namakani i ocijeđeni lješnjaci

  Dodaci

  • malo zaslađivača
  • malo začina
  • prstohvat sitne himalajske soli
  • nekoliko kapi svježe cijeđenog soka limuna

  Koraci

  Namakanje

  1

  Za kremastije i punije mlijeko odvagajte 150 grama lješnjaka. Ako mlijeko ne stavljate u kafu nego ga jedete sa muslijem ili u drugim receptima, možete uzeti manje, tj. 100 grama lješnjaka. To će vas manje i koštati.

  Potopite lješnjake u vodu 8 h prije pripreme ili ostavite da se namaču preko noći. Potom ocijedite i saperite po mlazom vode. A vodu u kojoj su se namakali možete iskoristiti da zalijete vrt ili sobno cvijeće.

  Blendanje

  2

  Stavite ih u blender zajedno sa litrom vode i dodacima po izboru. Blendajte jednu minutu, da voda pobijeli, a lješnjaci budu sitni kao brašno.

  Ako niste sigurni šta staviti od dodataka, počnite sa 1 velikom hurmom (bez koštice) i malim komadićem iskorištenog štapića vanilije. Nadogradnja na profesionalni nivo je jednostavna – samo dodajte još nekoliko kapi limuna i prstohvat soli da zaokružite sve okuse. To je mali trik profesionalaca u balansiranju okusa jela – uvijek imati okuse masno, slatko, kiselo i slano. Npr. mlijeko bez dodataka je sama mast, kada stavimo malo javorovog sirupa ili hurmu, samo 3 kapi svježeg soka limuna i trunku himalajske soli zaokružili smo sve neophodne okuse. Oni se ne osjete puno, ali pojačavaju sveukupan dojam mlijeka.

  Cijeđenje

  3

  Pripremite čistu vrećicu za biljna mlijeka u zdjeli ili raširite gustu i čvrstu gazu preko neke posude. Prespite mlijeko iz blendera i pažljivo procijedite – da dio ne bi ‘izletio’ neprocijeđen sipajte mlijeko polako i laganim pritiskom pomognite cijeđenje tekućine kroz vrećicu, sve dok ne ostanete sa suhim brašnastim ostatkom.

  Čuvanje

  4

  Ocijeđeno mlijeko čuvajte u frižideru, u staklenoj boci sa čepom. Trebalo bi vam trajati najmanje 3 dana, ako ga ne popijete ranije. Od brašnastog ostatka možete napraviti neki od recepata u kategoriji ‘Od puple’ ili pomiješati s nekim brašnom kod pripreme tijesta za pizzu ili kekse. Također ga možete ga spremiti u zamrživač pa kad budete imali veću količinu odlediti, izblendati sa povrćem i začinima pa osušiti u rerni da dobijete krekere.

  Podijeli