Veganska zamjena za vrhnje od indijskih oraščića

Veganska zamjena za vrhnje od indijskih oraščića

Iako su najčešći sastojak sirovih veganskih torti i neizostavni u sirovo-veganskoj verziji ‘torte od sira’, na našem tržištu se ne mogu kupiti sirovi indijski oraščići.

Evo još nešto što možda niste znali…

Sirovi orasi se nalaze u tvrdom oklopu koji ima toksične sastojke. Zato se poslije branja odmah peku – termička obrada pomaže da se lakše otvori ljuska i izvadi orah. Dim koji nastaje prilikom pečenja je također toksičan i pogađa ljude koji već rade u lošim uslovima i za vrlo malu naknadu. Pored toga, oraščići se vade iz jabuka koje su jako osjetljive pa za njih ne postoji izvozno tržište – jabuke se lokalno iskoriste za sokove ili alkoholna pića, ali većina ih se baci jer oraščići nose dobit.

Međutim, glavni su sastojak krema koje moraju biti veganske, bilo da su slane ili slatke. Ukusni su i s njima se lako radi.

Za ovaj jednostavan recept veganske pavlake potreban je samo blender, 5 sastojaka i 5 minuta vremena. Planirajte recept dva sata ranije zbog namakanja oraha.

Iako nisu sirovi, indijske oraščiće je potrebno namakati u vodi 2-4 sata, pa procijediti. Ako imate snažan blender i nemate vremena, možete staviti i suhe oraščiće. Međutim namakani su manje masni i dat će kremastiju strukturu jer će se bolje izblendati.

 • Vrijeme5 min
 • TežinaSrednje

  Sastojci

  • 100-120 ml vode + za namakanje
  • 200 g indijskih oraščića
  • 40-45 ml svježe cijeđenog soka limuna
  • 1 kašikica luka u granulama
  • 1/2 kašikice sitne himalajske soli

  Koraci

  NAMAKANJE

  1

  Planirajte unaprijed i namočite indijske orahe u dosta vode.

  PRIPREMA

  2

  Poslije dva sata ih procijedite i ubacite u blender sa ostalim sastojcima.

  BLENDANJE

  3

  Počnite sa malo vode, jer se uvijek može dodati a ne može oduzeti. Tokom blendanja dodajte onoliko vode koliko biste gustu pavlaku voljeli.

  Najbolje ako pomalo dodavate dok blender radi. Prekinite rad aparata, provjerite konzisteciju i okus.

  ČUVANJE

  4

  Kada dobijete jednoličnu smjesu bez grudvica završite blendanje i pavlaku spremite u staklenu teglu. Čuvajte u frižideru i konzumirajte u sljedeća četiri dana.

  SERVIRANJE

  5

  Servirajte kao što biste i uobičajenu pavlaku: na krišku hljeba ili uz puru. Ukrasite supu, dodajte salati umjesto preljeva, ribanom dimljenom tofuu ili ribanom kupusu. Napravite ljetnu salatu sa svježim domaćim paradajzom. Ili servirajte uz čips i štapiće od povrća.

  Podijeli