Pečene dunje

Pečene dunje

Dunja se koristi u službi zdravlja od lista do sjemenke. Niskokalorična je jer sadrži samo 57 kalorija na 100 grama. Obiluje vlaknima i vitaminom C. Koristi se za liječenje anemije ali je dobra i za disajne puteve. Regulira probavu i umiruje želudac, pa se preporučuje dunju jesti na prazan stomak.

Zato su ove pečenje dunje bolje kao užina a ne desert. Za recept izaberite tvrde, ovogodišnje plodove. Za četiri osobe potrebne su dvije voćke. Kokosovog šećera stavite koliko želite, a jedina razlika se može pojaviti u vremenu pečenja jer ovisi o veličini dunja koje ste izabrali za recept.

 • TežinaLagano
 • Serviranje4

  Sastojci

  • 2 dunje
  • 1 sjemenka kardamoma
  • 60 g kokosovog šećera
  • ½ limuna

  Koraci

  Preparing the burger

  1

  Upalite rernu da se zagrije na 160 stepeni.

  2

  U međuvremenu operite i obrišite dunje. Prepolovite ih i iskružite sjemenke i tvrdi dio u sredini, skinite peteljke ako postoje. A na pleh ili u vatrostalnu posudu stavite papir za pečenje ili razmažite kašikicu kokosovog ulja.

  3

  U iskružene rupice stavite pomalo sjemenke kardamoma koju ste prethodno izgnječili, a ljusku sa strane u pleh. U rupice rasporedite kokosov šećer. Stavite više po želji.

  4

  Dunje položiti otvorenom stranom prema dolje na papir za pečenje. Prelijte sve sokom pola limuna i smjestite u rernu.

  5

  Male dunje treba peći 40, a velike i do 90 minuta. Probodite na najdebljem dijelu čačkalicom ili viljuškom da provjerite koliko su omekšale. Trebaju vam dosta mekane dunje.

  Pečene dunje
  6

  Servirajte pola dunje po osobi. Tople ili ohlađene, kao desert uz sirup kokosovog šećera ili javora, ili prelijte medom, sa orasima i vanilija sosom ili sa kuglom sladoleda od vanilije. Ujutro umjesto uobičajenog doručka za promjenu probajte pečenu dunju sa biljnim mlijekom i veganskom granolom. Ili napravite šlag od kokosa: iz rashlađene konzerve punomasnog kokosovog mlijeka izvadite samo tvrdi dio – kokosovu masu – i izmiksajte ručnim mikserom, dodajte prstohvat vanilije i dvije kašike javorovog sirupa.

  Podijeli