Puter od badema

Puter od badema

Puter od badema odlična je zamjena za kikiriki puter, bez obzira tražili promjenu ili vam kikiriki ne godi. Iako u posljednje vrijeme je populariziran kao zdravija zamjena, nutricionističke razlike su male. Struktura im je ista, a aroma drugačija.

 • TežinaLagano

  Sastojci

  • 400g badema

  Koraci

  1

  U rerni prethodno zagrijanoj na 170 stepeni pecite bademe 10 minuta, dok malo potamne i zamirišu. Proces pečenja se nastavlja kad se izvade, zato se kratko ostavljaju u rerni. Pečeni bademi su malo ‘lakši’ za probavu nego suhi sirovi, a i za zube jer su hrskaviji. Pečenjem ispuste masnoću pa ih je lakše blendati. Ako se pravi namaz od sirovih badema, dodaje se malo biljnog ulja poput kokosovog ulja da se olakša blendanje.

  2

  Ostavite bademe sa strane da se ohlade. Vruće ili tople ih nikad ne treba blendati jer povećava se mogućnost da mašina pregrije.

  Bademe blendajte dok se ne dobije kremasta homogena smjesa. Povremeno je potrebno sa zidova posude smjesu vratiti na oštrice da se sve jednako izblenda.

  3

  Spremite u staklu teglu i čuvajte u frižideru. Sasvim je ukusan sam uz komad jabuke, štapić mrkve ili na krišku hljeba uz čašu bademovog mlijeka. Po ukusu dodajte cimet, med, kakao ili rogač.

  Podijeli