Blagotvorni čaj od južnoafričkog grma sa biljnim mlijekom

Blagotvorni čaj od južnoafričkog grma sa biljnim mlijekom

Rooibos doslovno znači “crveni grm”. Taj grm raste jedino u Južnoj Africi, a potiče sa planinskih područja u blizini Rta dobre nade. Ovaj tzv. crveni čaj je u posljednje vrijeme mnogo popularan, pa se lakše može čuti o njegovim mnogobrojnim dobrobitima.

Ima više antioksidansa od zelenog čaja. Djeluje antivirusno i protuupalno. Sadrži flavonoide koji spuštaju krvni pritisak i popravljaju cirkulaciju. Pomaže probavu. Bori se protiv nastanka novih masnih ćelija te ubrzava sagorijevanje starih, pa redovito ispijanje crvenog čaja može pomoći da se broj na vašoj vagi smanji.

Budući da sadrži mnoge minerale, poput mangana i kalcija, i flavonoide koji povisuju sadržaj minerala u kostima, rooibos čaj pomaže zdravlje i jačanje kostiju. Ako imate alergije, mogao bi vam pomoći da se smanje simptomi, jer sadrži kvarcetin koji može blokirati reakcije.

Svrstava se u biljne čajeve i ne sadrži kofein, a prije spavanje djeluje opuštajuće. Uobičajeno se priprema sa mlijekom i zaslađivačem, ali i sa medom i limunom. Osim toga, možete staviti dodatke po izboru, poput vanilije, kardamoma ili cimeta, korice naranče ili kombinirati sa npr. kamilicom.

 • TežinaLagano
 • Serviranje2

  Sastojci

  • 500 ml proključale vode
  • 1 supena kašika rooibos čaja
  • 2 suha pupoljka ruže
  • prstohvat vanilije u prahu
  • 250 ml mlijeka od lješnjaka
  • 2 čajne kašikice zaslađivača

  Koraci

  1

  Stavite vodu u lončić i zagrijte do ključanja.

  2

  Kada voda proključa lončić skinite sa vatre, a u njega dodajte suhe sastojke za čaj. Poklopite i ostavite pet minuta.

  3

  U međuvremenu pripremite dvije šolje i u svaku stavite po kašikicu javorovog sirupa, paste od hurmi ili meda. Po želji zagrijte mlijeko.

  4

  Procijedite čaj i sipajte u šolje, pa promiješajte da se rastopi zaslađivač koji ste izabrali. Dodajte mlijeko. Po vrhu pospite malo vanilije u prahu i poneku ružinu laticu, svježu ili suhu.

  Zasladite po ukusu, stavite manje ili više mlijeka.

  Podijeli