Brzi i zdravi sladoled bez masti i šećera

Brzi i zdravi sladoled bez masti i šećera

Ovaj recept može poslužiti kao obrok za jednu osobu ili kao desert za dvoje. Ne sadrži puno kalorija, jer nema masnoća. Ako vam to nije važno, vi dodajte jednu ili dvije kašike putera od indijskih oraha, da sladoled bude puniji i kremastiji. Međutim, ko se drži osnovnih sastojaka za pripremu imat će manje od 300 kalorija u jednom serviranju. To se jedva i računa, jer za cijeli dan biste trebali nakupiti (u prosjeku) 2.000 (ali zdravih) kalorija. Osim toga, sladoled će vas osvježiti i u njemu možete uživati bez briga koje vam zadaje uobičajena kupovna verzija.

Sastojci su prirodni, a zasladite po ukusu sa pastom od hurmi. Ako ste zamrznuli prezrele banane, vjerovatno će vam biti dovoljno slatko i bez hurmele. Uživajte svim čulima u ovoj zdravoj poslastici od jagoda, u toku ili van sezone.

 • Vrijeme10 min
 • TežinaLagano
 • Serviranje2

  Sastojci

  • 200 g smrznutih banana
  • 200 g smrznutih jagoda
  • svježe ocijeđen sok 1/2 limuna
  • 1-3 kašike hurmele
  • 1 kašikica cvekle u prahu

  Koraci

  PRIPREMITE RANIJE

  1

  Napravite pastu od hurmi (direktna poveznica do recepta je u kratkom opisu gore). Zamrznite preko noći jagode i nekoliko banana koje ćete prvo oguliti i izrezati na kolutiće.

  2

  U procesor hrane stavite sve sastojke (mjere su navedene za smrznuto, a ne svježe voće). Pretvrdo je, pa ostavite tako pet minuta da se voće otopi.

  3

  Aktivirajte procesor sa S oštricom da razbijete zaleđeno voće.

  Koliko će trajati ovaj korak ovisi o vrsti vašeg aparata. Postepeno ga palite i gasite, da biste spatulom skinuli sastojke sa zidova posude i vratili na oštricu.

  4

  Blendajte dok ne dobijete prozračnu i homogenu smjesu. Možda će vam ostati komadići jagode, ali važno je da ne blendate predugo jer bi se smjesa previše istopila.

  5

  Ako volite mekani sladoled servirajte odmah, uz dodatak voća, hurmele ili čokoladnog preljeva.

  Alternativno, možete prebaciti smjesu u neku zdjelicu i smjestiti u zamrzivač pola sata da se dodatno zaledi.

  6

  Na isti način pripremite sladoled sa drugom vrstom voća, ili jednostavno samo od smrznutih banana. Dodajte kakao u prahu za čokoladnu verziju, kikiriki puter za kikiriki sladoled, više paste od hurmi i malo tahina za ekstra slatku karamelastu poslasticu. Na stranici možete pronaći recept za sladoled od vanilije, maline i čokolade koji se slično priprema.

  Podijeli